Tel: +420 283 880 039
Email: info@mspodkrocinkou.cz

NOVINKY

V Praze 9 nejen rodiče čtou dětem

Mateřská škola Pod Krocínkou

V Praze 9 nejen rodiče čtou dětem

Předčítání rodičů a prarodičů je u nás tradiční několik let v rámci projektu „Celé Česko čte dětem“, proto pro nás není projekt „Nejen rodiče čtou dětem“ ničím novým. Letošní předčítání jsme zahájili od poloviny února a bude probíhat do konce března.

Účastní se všechny děti z mateřské školy, věk dětí je tedy 3-6 let.

První informace o čtení našli rodiče na nástěnkách a webových stránkách naší MŠ. Samozřejmě akci propagují i paní učitelky osobně, ale spíše pro rodiče nových dětí, ti z minulých let se již v únoru ptají, zda se bude zase číst. Rok od roku se zapojuje i více tatínků a dědečků, z čehož máme radost.

Již od prvního ročníku předčítání se zapojili kromě českých rodičů i rodiče cizinců, kteří předčítají v rodném jazyce. Takže u nás kromě českého jazyka, slyšely děti příběhy v jazyce slovenském, ruském, ukrajinském, maďarském, kyrgyzském, polském, vietnamském, anglickém, čínském, běloruském.

A protože si vážíme všech předčítajících, kteří k nám přijdou, obdrží po čtení od dětí nejen velký potlesk, ale i diplom. Zájem o předčítání byl jako každoročně velký, někteří přišli i dvakrát.

Co bylo letos jinak? Každý rok si nosí rodiče knihu, ať už oblíbenou jejich dětí, nebo tu, kterou čtou se svými dětmi aktuálně. Letos byla v rámci projektu vybrána publikace J. Čapka „Povídání o pejskovi a kočičce“. 

Na základě četby jsme dramatizovali, vytvořili 3D dortíky (polytechnika) a kreslili obrázky k jednotlivým příběhům, zdobili noční košilku, vytvořili kvíz o Josefu Čapkovi pro rodiče dostupný on-line na webových stránkách školky a navštívili jsme knihovnu na Proseku.

V březnu nás ještě čeká návštěva Divadla Gong s divadelním zpracováním příběhu o pejskovi a kočičce.